Paltrecept går det 13 på dussinet (minst 😉 men såhär gör jag.
Ingredienser:
1,5 kg rå skalad potatis
350 g (ca 7 dl) Kornmjöl
120 g (ca 2 dl) Vetemjöl
1-2 tsk salt
400 g rimmat bogfläsk (helst skivat) eller Quornfärs
Till kokning:
3-4 l vatten
1 msk salt
Arbetsgång:
- Stek bogfläsket, ta bort svål och fett, skär sen i små tärningar (5-8mm)
- Koka upp vatten i paltgrytan
- Mal potatisen i kvarn eller ”hacka” den i matberedare
- Häll över potatisen i hushållsassistenten
- Starta hushållsassistenten och häll försiktigt i kornmjöl, vetemjöl, salt och forma en deg.
- Lägg ner paltsleven i det kokande vattnet
- Skölj händerna i vatten och platta ut en klick av degen i den våta handen. Lägg en hög fläsk eller vegetariskt alternativ mitt på. Knip ihop degen, runt fläsket, till en boll.
- Lägg ner palten i paltsleven och håll palten strax under ytan tills ytan ”koagulerat” dvs tills det inte ”ryker” från palten. Släpp ner den på botten.
- När palten flyter upp till ytan är den klar och kan ätas men det är lämpligt att koka den ytterligare en stund.