Pitepalt

Paltrecept går det 13 på dussinet (minst 😉 men såhär gör jag.

Ingredienser:

1,5 kg rå skalad potatis
350 g (ca 7 dl) Kornmjöl
120 g (ca 2 dl) Vetemjöl
1-2 tsk salt
400 g rimmat bogfläsk (helst skivat) eller Quornfärs

Till kokning:

3-4 l vatten
1 msk salt

Arbetsgång:

  1. Stek bogfläsket, ta bort svål och fett, skär sen i små tärningar (5-8mm)
  2. Koka upp vatten i paltgrytan
  3. Mal potatisen i kvarn eller ”hacka” den i matberedare
  4. Häll över potatisen i hushållsassistenten
  5. Starta hushållsassistenten och häll försiktigt i kornmjöl, vetemjöl, salt och forma en deg.
  6. Lägg ner paltsleven i det kokande vattnet
  7. Skölj händerna i vatten och platta ut en klick av degen i den våta handen. Lägg en hög fläsk eller vegetariskt alternativ mitt på. Knip ihop degen, runt fläsket, till en boll.
  8. Lägg ner palten i paltsleven och håll palten strax under ytan tills ytan ”koagulerat” dvs tills det inte ”ryker” från palten. Släpp ner den på botten.
  9. När palten flyter upp till ytan är den klar och kan ätas men det är lämpligt att koka den ytterligare en stund.